Ce sunt caloriile vii?

2 min timp citire

Caloriile vii sunt furnizate de macronutrienții din alimentele naturale, integrale și au o mare valoare nutrițională. Aceste calorii vii furnizează energie ce va fi stocată sub forma de ATP (adenozintrifosfat) necesar în toate procesele metabolice.

Macronutrienții sunt reprezentați de proteine, lipide sau grăsimi, glucide sau carbohidrați, fibre.
Proteinele și carbohidrații furnizează 4 kcal/g, iar lipidele 9 kcal/g.

Când nutrienții din alimentele consumate sunt metabolizați în corp se consumă o cantitate de energie (termogenega sau efectul termic al alimentelor).

Efectul termic al alimentelor este influențat de compoziția alimentației.

După consumul de proteine și glucide efectul termic crește, iar după consumul de lipide, acesta scade.

Lipidele sunt metabolizate cu un consum de energie de aproximativ 2-4%, glucidele cu un consum energetic de 6-8%, iar proteinele cu un consum de 15-30%.

Ce concluzie rezultă?

Grăsimile induc cel mai rapid obezitatea, iar proteinele cel mai puțin, fiind molecule mari ce generează cel mai mare consum energetic (15-30%), însă efectul termic al alimentelor reprezintă doar aproximativ 10% din consumul energetic total al organismului.

Bine de știut

Termogeneza are valoare mare dimineața și scade spre seară.

Ce concluzie rezultă?

Alimentele consumate la micul dejun îngrașă cel mai puțin, iar cele consumate seara târziu sau în cursul nopții induc exces ponderal și obezitate. Dimineața este indicat să mâncăm alimente cu densitate calorică mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!