Ce este Indicele de masă corporală și de ce este importantă valoarea lui?

4 min timp citire

Indicele de masă corporală (IMC) se calculează raportând greutatea exprimata în kg la pătratul înălțimii exprimată în metri:

IMC (kg/m2)Greutatea corporală
< 16 kg/m2Malnutriție severă
16,0 – 18,4 kg/m2Malnutriție moderată
18,5 – 24,9 kg/m2Normală
25,0 – 29,9 kg/m2Exces ponderal
30,0 – 34,9 kg/m2Obezitate gradul I
35,0 – 39,9 kg/m2Obezitate gradul II
> 40 kg/m2Obezitate gradul III

O stare de sănătate bună este corelată cu valori ale IMC = 20-24 kg/m2.

Dar ce este Indicele de masă corporală și de ce este importantă valoarea lui?

IMC sau Indicele de masă corporală este un indicator de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înălțime dată.

Indicele de masă corporală ajută la stabilirea grupei de greutate în care se încadrează o persoană, de la greutate normală, subpondere sau grad de suprapondere și obezitate.

În plus, indicele de masă corporală poate fi folosit pentru calcularea numărului de kilograme pe care o persoană trebuie să le piardă sau să le câștige, pentru a ajunge la greutatea ideală, pentru înălțimea sa.

Indicele de masă corporală este o metodă care poate fi folosită atât de bărbați cât și de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani. Indicele de masă corporală nu este o metodă de calcul suficientă pentru a calcula greutatea potrivită pentru copii, femei însărcinate, persoane cu masa musculară mare (sportivi) și vârstnici și nu poate fi folosită în calcularea procentului de grăsime corporală, a masei musculare sau osoase. Pentru aceste categorii populaționale sunt necesare suplimentar și alte măsurători antropometrice.

Riscul de a dezvolta diabet și alte afecțiuni metabolice, precum și riscul de a dezvolta o formă severă de boala covid-19, crește nu doar odată cu creșterea IMC-ului peste valoarea de 25 kg/m2, dar și cu circumferința taliei.

Circumferința taliei indică o acumulare excesivă de țesut adipos în interiorul abdomenului, în jurul organelor vitale. Dacă ai circumferința taliei peste 88 cm (la femei) și 102 cm (la bărbați), te încadrezi în clasa de risc pentru a dezvolta sindrom metabolic. Din 2006 definiția sindromului metabolic s-a modificat, noile valori ale circumferinței taliei la populația europeană care se asociază cu creșterea riscului cardiometabolic sunt de >94 cm la bărbați și >80 cm la femei.

Tags

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!